Smak lata zamknięty
w małym słoiczku. Takie truskawki będą świetnym dodatkiem do
deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką.
Składniki:
(na 4 słoiki po
400g)
1kg truskawek
5-6
gałązek świeżej bazylii (nie suszonej)
6-8 łyżek cukru
(w zależności od słodkości owoców)
skórka starta z ½
cytryny
2,5 szklanki wody
4 łyżki mąki
ziemniaczanej (skrobi)
Sposób
przygotowania:
Truskawki
myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości
owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy.
Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i
dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce
do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i
dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie
wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy
15 minut.
bazylia i truskawki to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńaromatyczny dżem tego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE