poniedziałek, 13 lipca 2015

Polędwiczki duszone w cebuli

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką.
Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.



Składniki:
polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
4 średnie białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprz, tymianek
ząbek czosnku
bulion
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso.
Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i surówki.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly