Kruche
i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką.
Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
Składniki:
polędwiczka
wieprzowa ok. 0,5 kg
4 średnie białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprz, tymianek
ząbek czosnku
4 średnie białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól, czarny pieprz, tymianek
ząbek czosnku
bulion
Sposób
przygotowania:
Polędwiczkę
myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie
spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i
tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło
klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a
następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia
mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą.
Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso.
Dusimy
na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt
szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub
bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i
surówki.
Zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuń