W sezonie na jagody takie kluski to wręcz
konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie
niejednego łasucha ale też dzieci.
Słodziutkie, pełne jagód i
aromatycznej róży!
Składniki
kluski:
1
kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
nadzienie:
1,5
szklanki jagód
3
łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej)
6
łyżek jogurtu greckiego
śmietanka
kremówka
cukier
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
- Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku.
- Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód.
Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w
dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę
nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku
zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku
i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką
i posypane cukrem.
Nie jadłam jeszcze knedli z jagodami. Muszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń