piątek, 17 lipca 2015

Knedle z jagodami i różą

W sezonie na jagody takie kluski to wręcz konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci.
Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!



Składniki

kluski:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

nadzienie:
1,5 szklanki jagód
3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej)
6 łyżek jogurtu greckiego
śmietanka kremówka
cukier

Sposób przygotowania
Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku.
Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód.
Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką i posypane cukrem.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly