poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem.






Składniki:

200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)

szklanka pomidorków koktajlowych

pęczek zielonych szparagów

garść świeżej bazylii

skórka z cytryny

dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki kremu balsamicznego

sól





Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części.
Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly