Słodko-kwaśny
grillowany kurczak z wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego
smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę
zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach.
Składniki:
3
pojedyncze piersi z kurczaka
2-3
cytryny
2
białe cebule
3
ząbki czosnku
400ml
piwa
150ml
ciemnego sosu sojowego
2-3
łyżki cukru
Sposób
przygotowania:
Piersi z kurczaka
myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3
porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem
niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie
mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt
cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.
Cebulę drobno
ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia.
Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem
i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną.
Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na
24h.
Mięso
odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni
grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.
Ale pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńChyba mam inspirację do dzisiejszego obiadu :)
OdpowiedzUsuń