Sałatka
z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić
jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany,
a do tego czaruje przepysznym dresingiem.
Składniki:
200
g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
szklanka
pomidorków koktajlowych
pęczek
zielonych szparagów
garść
świeżej bazylii
skórka
z cytryny
dresing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki płynnego miodu
2
łyżki kremu balsamicznego
sól
Sposób
przygotowania:
Makaron gotujemy al
dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z
dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i
kroimy każdy na 3 części.
Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
Przygotowujemy
dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód,
krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.
Uwielbiam takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna sałatka.
OdpowiedzUsuń