Młoda
kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że
warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą,
boczkiem i czerwona papryką.
Na sobotni obiadek będzie jak złoto ;)
Składniki:
główka
młodej kapusty
2
szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
400g
boczku wędzonego
3-4
szt kiełbasy zwyczajnej
3
cebule
strąk
czerwonej papryki
pęczek
koperku
łyżka
masła
łyżka
mąki
sól,
czarny pieprz, płatki papryki
Sposób
przygotowania:
Kapustę drobno
szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy
większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę
cebule oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno
posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i
dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę
masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową
odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z
posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Pysznie wyglada, aż żal, że kapusty dziś nie kupiłam;)
OdpowiedzUsuń