Tego
danie chyba nikomu nie trzeba reklamować!
Chłodnik
litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje
kolorem i smakuje wybornie.
Składniki:
1
litr zsiadłego mleka
400ml jogurtu greckiego
2-4 jajka
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek koperku
ogórek wężowy
sok z 1/2 cytryny
sól, czarny pieprz
cukier
400ml jogurtu greckiego
2-4 jajka
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek koperku
ogórek wężowy
sok z 1/2 cytryny
sól, czarny pieprz
cukier
Sposób
przygotowania:
Buraczki
umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką
ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać).
Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek.
Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym
mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i
cukrem.
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuń