środa, 3 czerwca 2015

Chłodnik Litewski

Tego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować!

Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie.





Składniki:

1 litr zsiadłego mleka
400ml jogurtu greckiego
2-4 jajka
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek koperku
ogórek wężowy
sok z 1/2 cytryny
sól, czarny pieprz
cukier



Sposób przygotowania:

Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly