czwartek, 11 czerwca 2015

Konfitura z płatków róży

  Jakiś czas temu przedstawiałam Wam niesamowita konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z cukrem i odrobina soku z cytryny. 
Taką konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender. 
Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów.






SKŁADNIKI:

płatki dzikiej róży

cukier 3x więcej niż waga płatków

sok z ¼ cytryny





WYKONANIE:



Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu. Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem. 

Płatki myjemy i ucieramy na gładko. Najlepiej robic to w makutrze ale jeśli takowego nie mamy świetnie sprawdzi się także blender kielichowy. Należy wtedy dodawać płatki partiami, żeby nie zagrzać urządzenia.

Cukru dodajemy 3x więcej niż waga płatków i ucieramy/miksujemy aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Można przechowywać co najmniej rok, a być może dłużej. Tego nie stwierdziłam... wszystko zjedlismy ;) 



3 komentarze:

  1. Ma bajeczny kolor :)
    Nie pasteryzujesz konfitury?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pasteryzuje... taka ilość cukru konserwuje bezbłędnie. Przynajmniej przez rok jest dobra... dłużej nie jestem w stanie stwierdzić ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź :) Narobiłaś mi smaka :) Może teściowa się nie pogniewa jak jej krzak róży okradnę ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly