piątek, 12 czerwca 2015

Klopsiki a'la gołąbki

Uwielbiam gołąbki ale sama myśl, że mam się z nimi babrać skutecznie mnie zniechęca. Z tego kulinarnego lenia powstał pomysł na klopsiki a'la gołąbki.  
Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;)






Składniki:

6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej)

500g mięsa mielonego z łopatki

czerwona cebula

por (biała część)

jajko

3 łyżki bułki tartej

oliwa do smażenia

sól czarny pieprz, zioła prowansalskie

1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti



Sposób przygotowania:


Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. 
 

Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.


Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. 

Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. 

Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly