Uwielbiam gołąbki ale sama myśl, że mam się z nimi babrać skutecznie mnie zniechęca. Z tego kulinarnego lenia powstał pomysł na klopsiki a'la gołąbki.
Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej
potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;)
Składniki:
6-8
dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej)
500g
mięsa mielonego z łopatki
czerwona
cebula
por
(biała część)
jajko
3
łyżki bułki tartej
oliwa
do smażenia
sól
czarny pieprz, zioła prowansalskie
1l
domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti
Sposób
przygotowania:
Kapustę obieramy i
myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3
minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.
Cebule i por drobno
siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.
Mięso mielone
łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami.
Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco
większe od orzecha włoskiego.
Przesmażamy na rozgrzanym oleju na
złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami
pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami
prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Klopsiki
serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz