sobota, 13 czerwca 2015

Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami

Dzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :)

Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku. 


 


Składniki:

dowolna ryba 500g (u mnie gładzica)

suszone pomidory z oliwą ½ słoika

czosnek 4-5 ząbków

sól

pieprz czarny ziarnisty

zioła prowansalskie



Sposób przygotowania:


Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. 
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku.

Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami. 

Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly