Dzisiaj
jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie,
szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :)
Lekka,
aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych
pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy
przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.
Składniki:
dowolna
ryba 500g (u mnie gładzica)
suszone
pomidory z oliwą ½ słoika
czosnek
4-5 ząbków
sól
pieprz
czarny ziarnisty
zioła
prowansalskie
Sposób
przygotowania:
Rybę myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed
przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka
kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku.
Oliwę pomidorową
łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na
każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.
Zawijamy folię i
grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenie smaków- ryba z suszonymi pomidorami czy też oliwkami, fetą- może nie są one u nas zbyt popularne ale warto się przełamać. Ostatnio znalazłam świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/muffiny-z-lososiem/ i muszę [rzyznać, że takie smaki bardzo mi odpowiadają. W dodatku przepis jest bardzo prosty, każdy sobie z nim poradzi.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń