niedziela, 14 czerwca 2015

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią

Co robi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend?
GRILLA!
 A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka. 
Pyszna, lekko kwaśna, świetna!




Składniki:

główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)

długi ogórek

strąk czerwonej papryki

garść listków bazylii

oliwa z oliwek

sok z cytryny

czarnuszka

sól, czarny pieprz





Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy. 

Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. 
Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki.

Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. 

Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly