Co robi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend?
GRILLA!
A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka.
Pyszna, lekko
kwaśna, świetna!
Składniki:
główka
młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
długi
ogórek
strąk
czerwonej papryki
garść
listków bazylii
oliwa
z oliwek
sok
z cytryny
czarnuszka
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Kapustę drobno
szatkujemy.
Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki
bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.
Warzywa
mieszamy i przekładam do salaterki.
Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem
wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.
Najlepiej odłożyć
na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu
po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz