wtorek, 9 czerwca 2015

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

Wiosna i latem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny.




Składniki:

500g truskawek

sok z ½ cytryny

2-3 baldachy bzu czarnego

miód/syrop z agawy/cukier do smaku



Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly