Wiosna
i latem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić
posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny
i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny.
Składniki:
500g
truskawek
sok
z ½ cytryny
2-3
baldachy bzu czarnego
miód/syrop
z agawy/cukier do smaku
Sposób
przygotowania:
Truskawki
myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy
pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków.
Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz
dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na
gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem.
Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem.
pyszny koktajl!
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńkocham koktajle owocowe a jak by tak przygotować je na chrzciny, dzieciaki by zwariowały!
OdpowiedzUsuń