poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Łosoś na parze z płatkami czosnku

Łosoś od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka.




Składniki:
4 kawałki łososia
4 ząbki czosnku
2 łodyżki selera naciowego
sól
słodka papryka
majeranek
cząber
sok i skórka z cytryny niewoskowanej
Sposób przygotowania:
Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.
Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut.
Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly