Sezon szparagowy czas zacząć!
A że szparagi kocham nie mniej niż czekoladę będzie ich w najbliższym czasie sporo ;)
A że szparagi kocham nie mniej niż czekoladę będzie ich w najbliższym czasie sporo ;)
Dziś proponuję pełnowartościowe
danie z węglowodanami z pełnoziarnistego
makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a
smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
(na
4 porcje)
pęczek
białych szparagów
łyżeczka
cukru
4
pojedyncze piersi z kurczaka
8
plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeża
szałwia
16
kawałków suszonych pomidorów w oliwie
sól
biały
pieprz
papryka
w płatkach
łyżka
masła
400ml
śmietanki słodkiej 12%
gałka
muszkatołowa
6-8
pomidorków koktajlowych lub dwa duże
400g
makaronu pełnoziarnistego
sól
WYKONANIE:
Piersi
z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu
stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy
plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i
2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy
wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy
obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut.
Kroimy w plasterki.
Szparagi
gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i
kroimy w kawałki długości około 5 cm.
Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W
garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz
i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie
potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i
pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy a następnie
nakładamy na talerze.
Bardzo lubię szparagi :)
OdpowiedzUsuń