Łosoś
od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą
smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych
kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze
z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest
nie tylko bardzo smaczna ale i lekka.
Składniki:
4
kawałki łososia
4
ząbki czosnku
2
łodyżki selera naciowego
sól
słodka
papryka
majeranek
cząber
sok
i skórka z cytryny niewoskowanej
Sposób
przygotowania:
Płat
łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości,
skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i
cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy
rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler
naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do
ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku
na kilka godzin.
Na
sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby.
Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15
minut.
Serwujemy
z zielonymi warzywami i ziemniakami.
Ale mi teraz smaka zrobiłaś! Mniami!
OdpowiedzUsuńSkąd wiedziałaś, że uwielbiam łososia?
OdpowiedzUsuń