piątek, 27 marca 2015

Super baba black&white

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.






SKŁADNIKI:

6 jajek

1 i ½ szklanki cukru

kostka masła lub ew. margaryn

3 szklanki maki

15g proszku do pieczenia

¾ szklanki letniego mleka

cukier waniliowy

czubata łyżka kakao

do dekoracji: cukier puder



WYKONANIE:



Żółtka utrzeć z cukrem i masłem/margaryną na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego






4 komentarze:

  1. Witam, w skladnikach nie widze ile oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie ma oleju w tym przepisie jest tłuszcz masło lub margaryna

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się mały błąd, już poprawiam. Dziękuję za spostrzegawczość :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly