środa, 25 marca 2015

Jajka w zalewie kminkowej

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.







Składniki:

6 jajek
1l wody
40g kminku (nie mielony)
pół łyżki soli
łupinki z czterech cebul



Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Ostudzić i opłukać ze wszystkich stron tak aby skorupka jaka była popękana. Wodę zagotować z łupinami cebul, kminkiem i solą. Gotować 15-20 minut. Odcedzić i ostudzić. Jajka umieścić w szklanym słoiku i zalać zalewą. Pozostawić w lodówce na 3 dni. Można jeść na zimno lub ciepło, z szynką, grzanką lub sałatką.


1 komentarz:

  1. Bardzo fajne jajka, może warto na święta takie robić? :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly