Najlepsza
babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)
Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.
200g
maki ziemniaczanej
100g maki pszennej tortowej
200g cukru
200g margaryny
50ml oleju
łyżka octu spirytusowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
100g maki pszennej tortowej
200g cukru
200g margaryny
50ml oleju
łyżka octu spirytusowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób
przygotowania
Margarynę
rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i
łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę
i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo
łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i
ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję.
Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50
minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę.
Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.
Babka cytrynowa to chyba jedna z najbardziej delikatnych bab :) Lubię. I żałuję że tak rzadko mam okazję jeść. Zwłaszcza takie jak Twoja - urocze :) Czuć święta!
OdpowiedzUsuńWitam.Czy zamiast margaryny moge dac maslo? Nie uzywam margaryny,co najwyzej do smarowania blach.
OdpowiedzUsuńOczywiście jak najbardziej można użyć masła... będzie nawet smaczniej :)
UsuńWitam.Prosze podac jaki ma wymiar foremka z kominem,bo po zdjeciach trudno mi sie zorientowac-ale chyba raczej mala?
OdpowiedzUsuńforma z kominem w której piekę babkę ma 24cm średnicy
Usuńpozdrawiam