poniedziałek, 23 marca 2015

Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) 
 Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.



 
Składniki
200g maki ziemniaczanej
100g maki pszennej tortowej
200g cukru
200g margaryny
50ml oleju
łyżka octu spirytusowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki

lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.

5 komentarzy:

  1. Babka cytrynowa to chyba jedna z najbardziej delikatnych bab :) Lubię. I żałuję że tak rzadko mam okazję jeść. Zwłaszcza takie jak Twoja - urocze :) Czuć święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Czy zamiast margaryny moge dac maslo? Nie uzywam margaryny,co najwyzej do smarowania blach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jak najbardziej można użyć masła... będzie nawet smaczniej :)

      Usuń
  3. Witam.Prosze podac jaki ma wymiar foremka z kominem,bo po zdjeciach trudno mi sie zorientowac-ale chyba raczej mala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. forma z kominem w której piekę babkę ma 24cm średnicy
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly