poniedziałek, 18 listopada 2019

Roladki z marchewką


Schabowe roladki z farszem z marchewki to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne.







Składniki:
łyżka masła klarowanego
350g marchewki
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18%
sól, czarny pieprz
500g  schabu
sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek
jajko
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Farsz marchewkowy:

W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy do zeszklenia. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cebulki. Przesmażamy 2-3 minuty po czym dolewamy bulion/rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i gotujemy jeszcze chwile bez pokrywki, raz po raz mieszając do odparowania płynu. Studzimy.


Mięso:

Schab kroimy na plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym lub folia spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankiem i solą.

Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz marchewkowy, boki kotletów zawijamy do środka  i zawijamy ściśle w roladkę.

Zawinięte roladki panierujemy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron.

Serwujemy na ciepło z ziemniakami i ulubiona surówką.




Czas przygotowania: 30’
Trudność: średnia
Ilość porcji: 5
Kaloryczność: 420 kcal / szt

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly