Schabowe roladki z farszem z marchewki to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie.
Są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne.
Składniki:
łyżka
masła klarowanego
350g
marchewki
1
biała cebula
2
ząbki czosnku
½
szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
3
łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18%
sól,
czarny pieprz
500g
schabu
sól,
pieprz, papryka, tymianek, majeranek
jajko
mąka
do panierowania
bułka
tarta do panierowania
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Farsz marchewkowy:
W małym garnuszku rozgrzewamy
masło klarowane, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga
bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy drobno posiekaną cebulę i
przesmażamy do zeszklenia. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach i
dodajemy do cebulki. Przesmażamy 2-3 minuty po czym dolewamy bulion/rosół i
gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i
gotujemy jeszcze chwile bez pokrywki, raz po raz mieszając do odparowania
płynu. Studzimy.
Mięso:
Schab kroimy na plastry,
przykrywamy woreczkiem śniadaniowym lub folia spożywczą i rozbijamy tłuczkiem
na cienkie kotlety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem,
majerankiem i solą.
Na każdy kawałek mięsa nakładamy
farsz marchewkowy, boki kotletów zawijamy do środka i zawijamy ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki panierujemy
kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju
na złoto ze wszystkich stron.
Serwujemy na ciepło z
ziemniakami i ulubiona surówką.
Czas
przygotowania: 30’
Trudność:
średnia
Ilość
porcji: 5
Kaloryczność:
420 kcal / szt
Drobiowe roladki?
OdpowiedzUsuńschabowe :) mój błąd
OdpowiedzUsuń