Jeśli lubicie ryż
na leku i czekoladę to zakochacie w tym deserze! Bardzo czekoladowe,
kremowe risotto z kwaśnawą żurawiną i chrupiącymi płatkami
migdałów ma wszystko co łasuchowi do szczęścia potrzeba
Składniki:
40g masła
120g ryżu do risotto (arborio)
600 ml mleka
½ szklanki płatków
migdałowych
½ szklanki
suszonej żurawiny
100g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło roztopić na
patelni o grubym dnie, wsypać ryz i „przesmażyć’ kilka minut a
z zacznie robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż
płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż
ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w
razie potrzeby można dodać nieco wody).
Czekoladę posiekać
w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i
żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos.
Podać na ciepło z migdałami lub
świeżymi owocami.
Czas przygotowania:
25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Super przepis! Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń