wtorek, 26 listopada 2019

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną

Jeśli lubicie ryż na leku i czekoladę to zakochacie w tym deserze! Bardzo czekoladowe, kremowe risotto z kwaśnawą żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałów ma wszystko co łasuchowi do szczęścia potrzeba




Składniki:
40g masła
120g ryżu do risotto (arborio)
600 ml mleka
½ szklanki płatków migdałowych
½ szklanki suszonej żurawiny
100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
Masło roztopić na patelni o grubym dnie, wsypać ryz i „przesmażyć’ kilka minut a z zacznie robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody).
Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos.
Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami.


Czas przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly