piątek, 29 listopada 2019

Duńskie pierniczki (honnninghjerter)


Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia.  Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania.


 
Składniki:
400g miodu (płynnego)
450g maki pszennej
4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia)
2 żółtka jajka M
2-3 łyżki wody
 
lukier królewski:
białko jajka M
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
ewentualnie ulubiony aromat
 
Wykonanie:
 
Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać.
Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed pieczeniem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni.
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.
 
Lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.


 
Trudność przygotowania: średnie
Ilość szt.: około 30
Kaloryczność: 90 kcal/szt




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly