Pierniczki
goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Duńczycy również lubują się w pierniczkach,
które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie
przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o
miesiącu leżakowania.
Składniki:
400g miodu (płynnego)
450g maki pszennej
4 łyżki przyprawy korzennej
(najlepiej domowej)
2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie
proszku do pieczenia)
2 żółtka jajka M
2-3 łyżki wody
lukier królewski:
białko jajka M
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka octu winnego białego lub soku z
cytryny
ewentualnie ulubiony aromat
Wykonanie:
Sypkie
składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać.
Jeśli
miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej
do uzyskania płynnej konsystencji.
Wszystkie
składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia
składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą
i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed
pieczeniem.
Po
tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm
i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i
grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni.
Dekorujemy
lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu
są miękkie.
Lukier
królewski:
Białko
jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i
jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać
nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
Trudność przygotowania: średnie
Ilość szt.: około 30
Kaloryczność: 90 kcal/szt
Z pewnoscią przepyszne
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków :) A te wyglądają wyjątkowo apetycznie!
OdpowiedzUsuńA czym one się w sumie różnią od polskich pierniczków? No i które lepsze? :)
OdpowiedzUsuńPierniczki sa wg duńskiej receptury z dodtkiem amoniaku. Nieco bardziej puszyste i nadmuchane od naszych i prawdopodobniej bardziej słodkie ;)
Usuńpozdrawiam
Super pierniczki, oby więcej takich przepisów :)"
OdpowiedzUsuńLubię takie pierniczki.
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda smak też musi być wyborowy.
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze są pierniczki na święta - to podstawa :) bardzo je lubie, a Twój przepis z pewnością spróbuje!
OdpowiedzUsuńSuper ciacha dla łasuchów.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i smak też musi być wyborowy.
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda smak też musi być wyborowy. Pyszna sprawa.
OdpowiedzUsuńPilna pożyczka na dzisiaj online to doskonała opcja dla osób potrzebujących natychmiastowych środków finansowych. Dzięki wybranym ofertom pożyczkowym dostępnym online, jest możliwość otrzymania pożyczki w tym samym dniu, w którym został złożony wniosek.
OdpowiedzUsuńPożyczki ratalne online — przez internet Pożyczka ta posiada wiele zalet, takich jak brak konieczności kontaktowania się z pracodawcą, długi okres spłaty oraz dostępność dla osób pełnoletnich. Dodatkowo, nie ma konieczności dokonywania przelewu weryfikacyjnego. Warto jednak zauważyć, że niska kwota pierwszej pożyczki wynosi jedynie do 5000 zł. Mimo to, Pożyczka Samoobsługowa Provident jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy potrzebują szybkiej gotówki bez zbędnych formalności.
OdpowiedzUsuń