piątek, 29 listopada 2019

Duńskie pierniczki (honnninghjerter)


Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia.  Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania.


 
Składniki:
400g miodu (płynnego)
450g maki pszennej
4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia)
2 żółtka jajka M
2-3 łyżki wody
 
lukier królewski:
białko jajka M
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
ewentualnie ulubiony aromat
 
Wykonanie:
 
Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać.
Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed pieczeniem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni.
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.
 
Lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.


 
Trudność przygotowania: średnie
Ilość szt.: około 30
Kaloryczność: 90 kcal/szt




13 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków :) A te wyglądają wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym one się w sumie różnią od polskich pierniczków? No i które lepsze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki sa wg duńskiej receptury z dodtkiem amoniaku. Nieco bardziej puszyste i nadmuchane od naszych i prawdopodobniej bardziej słodkie ;)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Super pierniczki, oby więcej takich przepisów :)"

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie zawsze są pierniczki na święta - to podstawa :) bardzo je lubie, a Twój przepis z pewnością spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda i smak też musi być wyborowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze wygląda smak też musi być wyborowy. Pyszna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pilna pożyczka na dzisiaj online to doskonała opcja dla osób potrzebujących natychmiastowych środków finansowych. Dzięki wybranym ofertom pożyczkowym dostępnym online, jest możliwość otrzymania pożyczki w tym samym dniu, w którym został złożony wniosek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pożyczki ratalne online — przez internet Pożyczka ta posiada wiele zalet, takich jak brak konieczności kontaktowania się z pracodawcą, długi okres spłaty oraz dostępność dla osób pełnoletnich. Dodatkowo, nie ma konieczności dokonywania przelewu weryfikacyjnego. Warto jednak zauważyć, że niska kwota pierwszej pożyczki wynosi jedynie do 5000 zł. Mimo to, Pożyczka Samoobsługowa Provident jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy potrzebują szybkiej gotówki bez zbędnych formalności.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly