Słodki śniadanie? Jesienny deser czy
podwieczorek dla dzieci? Ten pudding z karmelizowaną dynią spełni
się jako każde z tych dań. Kremowy, mleczy ryż z nutą wanilii i
słodką, cynamonową dynią doskonale do siebie pasują tworząc
pyszne, jesienne danie.
Składniki:
(na 2 porcje)
100g ryżu do risotto (arborio)
łyżka masła
2 szklanki mleka
½ laska wanilii lub esencja waniliowa
łyżeczka cukru
sól
karmelizowana
dynia:
250g miąższu dyni Hokkaido
15g masła
3 łyżki cukru
cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dni.
Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy
połowę mleka i dodajmy cukier, sól oraz miąższ z ½ laski
wanilii i samą laskę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu
dolewając stopniowo resztę mleka (i w razi komiczności wodę).
Pudding powinien być lekko płynny i kleisty a ryż miękki al nie
rozpadający się.
W czasie gdy gotuje si ryż przygotowujmy
karmelizowaną dynię.
Dynię obieramy z skórki, wydrążamy, a
miąższ kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i
przesmażamy dyni 3-4 minuty. Dodajemy cukier oraz cynamon.
Przesmażamy aż dynia zmięknie a cukier się skameralizuje (około
5-7 minut).
Pudding ryżowy serwujmy na ciepło z
karmelizowaną dynią.
Czas przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 440 kcal / porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz