Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam!
Fantastyczna babka
z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej
oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale
dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!
Składniki:
300g puree z
batatów (około 3 średnie sztuki)
150g mąki pszennej
typ 650
170g mąki
pełnoziarnistej
50g płatków
owsianych
150g cukru
trzcinowego dark muscovado
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka
cynamonu
½ łyżeczki soli
łyżka babki
lancetowatej (opcjonalnie)
120g masła
3 jajka L
łyżka octu
spirytusowego
słony karmel:
100g cukru
kryształu
6 łyżek wody
90g śmietanki 30%
30 masła
½ łyżeczki soli
migdały posiekane
w słupki
Sposób przygotowania:
Bataty owijamy w
folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut
(do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z
gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z
łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree.
W miseczce mieszamy
mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz
opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy.
Do miski z sypkimi
składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet.
Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Formę o wymiarach
12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia
i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw.
„suchego patyczka” około 40-45 minut.
W czasie gdy piecze
się ciasto przygotowujemy solony karmel.
Do garnka o grubym
dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy aż całkowicie
się rozpuści, zawartość zagęści a całość zyska bursztynową
barwę. Uwaga nie mieszamy żadnymi przyrządami. Tylko poruszamy
garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie
mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa
zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Polewamy wierzch ciasta
jeszcze ciepłym karmelem. Posypujemy szybko uprażonymi migdałami,
posiekanymi w słupki.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania:
60'
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność: 280
kcal/kawałek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz