czwartek, 7 listopada 2019

Babka z batatów z karmelem i migdałami

Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam!
Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!

 
Składniki:
300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki)
150g mąki pszennej typ 650
170g mąki pełnoziarnistej
50g płatków owsianych
150g cukru trzcinowego dark muscovado
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
łyżka babki lancetowatej (opcjonalnie)
120g masła
3 jajka L
łyżka octu spirytusowego

słony karmel:
100g cukru kryształu
6 łyżek wody
90g śmietanki 30%
30 masła
½ łyżeczki soli

migdały posiekane w słupki

Sposób przygotowania:
Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree.

W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut.

W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści, zawartość zagęści a całość zyska bursztynową barwę. Uwaga nie mieszamy żadnymi przyrządami. Tylko poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem. Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki.


Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60'
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność: 280 kcal/kawałek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly