Absolutnie
przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą dynią i zielonym
groszkiem, aromatycznym białym winem i kruchym mięsem z polędwicy
wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:
(na
4 porcje)
1
duża polędwica wieprzowa
300g
ryżu do risotto (arborio)
2
łyżki oliwy z oliwek
1
biała cebula
250g
miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
500ml
bulionu warzywnego
kieliszek
białego wytrawnego wina
250g
zielonego groszku
100ml
słodkiej śmietanki 18%
świeżo
mielony czarny pieprz, sól
szafran
Sposób
przygotowania:
Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy
z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i
przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej
polędwicę. Zdejmujemy na talerz.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy ryż i
przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty.
Dodajemy pokrojony w średnią kostkę miąższ z dyni oraz białe
wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył
ryż. Dokładamy przesmażone wcześniej polędwiczki oraz szczyptę
szafranu. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu
aż do wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż
zmięknie. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i
doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania.
Serwujemy na ciepło z lekką sałatką.
Czas przygotowania:
30’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 490
kcal / porcja
To danie jest zupełnie w moim guście. Smakuje i wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuń