niedziela, 3 listopada 2019

Risotto z dynią i polędwicą

Absolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą dynią i zielonym groszkiem, aromatycznym białym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.



 Składniki:
(na 4 porcje)
1 duża polędwica wieprzowa
300g ryżu do risotto (arborio)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 biała cebula
250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
500ml bulionu warzywnego
kieliszek białego wytrawnego wina
250g zielonego groszku
100ml słodkiej śmietanki 18%
świeżo mielony czarny pieprz, sól
szafran

Sposób przygotowania:
Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę miąższ z dyni oraz białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Dokładamy przesmażone wcześniej polędwiczki oraz szczyptę szafranu. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu aż do wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania.
Serwujemy na ciepło z lekką sałatką.


Czas przygotowania: 30’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 490 kcal / porcja

1 komentarz:

  1. To danie jest zupełnie w moim guście. Smakuje i wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly