czwartek, 24 października 2019

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym

Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty schab z czosnkową nutą i aromatyczne grzyby leśne. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.




Składniki:
500 g grzybów leśnych
5-6 kotletów z schabu (grubości około 1cm)
3 ząbki czosnku
mąka ziemniaczana do obtoczenia
2 łyżki oliwy
3 spore cebulki szalotki
1 łyżeczka masła
150 ml śmietanki 18% (w temp pokojowej lub lekko ogrzanej)
świeży tymianek lub macierzanka

Sposób przygotowania:
Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Serwować posypane świeżym tymiankiem lub macierzanką z gotowanymi warzywami oraz ziemniakami lub kluseczkami.


Czas przygotowania: 4o‘
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 5-6
Kaloryczność: 460 kcal/porcja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly