Kremowy
sos śmietanowy a w nim soczysty schab z czosnkową nutą i
aromatyczne grzyby leśne. Całość podana z kluseczkami lub
ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w
przygotowaniu obiad.
Składniki:
500
g grzybów leśnych
5-6
kotletów z schabu (grubości około 1cm)
3
ząbki czosnku
mąka
ziemniaczana do obtoczenia
2
łyżki oliwy
3
spore cebulki szalotki
1
łyżeczka masła
150
ml śmietanki 18% (w temp pokojowej lub lekko ogrzanej)
świeży
tymianek lub macierzanka
Sposób
przygotowania:
Grzyby
szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do
odsączenia.
Schab
doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz
natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące
ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki.
Na
sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć grzyby przez
kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki
szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła
i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przełożyć na talerz.
Na
patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany
wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby.
Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować
posypane świeżym tymiankiem lub macierzanką z gotowanymi warzywami
oraz ziemniakami lub kluseczkami.
Czas
przygotowania: 4o‘
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 5-6
Kaloryczność: 460 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz