Tradycyjny
turecki menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki,
bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim
Wschodzie danie śniadaniowe. W okresie jesiennym polecam polska
wariację z leśnymi grzybami. Jest fantastyczna!
Składniki:
2
łyżki oliwy
średnia
biała cebula
2
ząbki czosnku
ostra
papryczka chili
około
300g leśnych grzybów
2
średnie pomidory
2
jajka
oregano,
ostra papryka, czarny pieprz, sól
½
pęczka i pietruszki
Sposób
przygotowania:
Cebule
siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki.
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę
drobno siekamy.
Pomidory
parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
Na
patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z
czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty. Dodajemy
przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a
następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano,
świeżo mielonym pieprzem i solą. Redukujemy aż większość płynu
z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i
mieszamy. W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do
każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka
solimy i pieprzymy.
Czas
przygotowania: 15 minut
Ilość
porcji: 2
Stopień
trudności: łatwe
Świetna propozycja dla pasjonatów grzybów. Super przepis.
OdpowiedzUsuń