Małe,
niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezową
przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z
kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż
kilkanaście minut. Wyrazisty smak ryby oraz oliwek w połączeniu z
słodkawą cebulką, świeżą dymką oraz kruchym ciastem stanowi
smaczną, drobną przystawkę imprezową.
Składniki:
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
sól
nadzienie:
1 szt. makrela
średnia czerwona cebula
ząbek czosnku
½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek
bez pestki
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
(ziarnistej)
sól, czarny pieprz
½ pęczka dymki
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąki i sól
wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do
uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż
powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na
mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do
tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Makrele dokładnie
obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę
drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Przygotowane składniki
wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Tartaletki wypełniamy przygotowaną
masą. Całość posypujemy posiekana dymką.
Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na
przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.
Czas przygotowania:
20' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 420
kcal / porcja
super przekąska na imprezkę :)
OdpowiedzUsuńFajny i pyszny pomysł na imprezową przekąskę i nie tylko.
OdpowiedzUsuń