czwartek, 31 stycznia 2019

Tartaletki z makrelą i oliwkami


Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezową przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Wyrazisty smak ryby oraz oliwek w połączeniu z słodkawą cebulką, świeżą dymką oraz kruchym ciastem stanowi smaczną, drobną przystawkę imprezową.




Składniki:
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól

nadzienie:
1 szt. makrela
średnia czerwona cebula
ząbek czosnku
½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
sól, czarny pieprz
½ pęczka dymki

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką.

Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.



Czas przygotowania: 20' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 420 kcal / porcja


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly