Pomysł na walentynki!
Małże z tego
przepisu możemy przygotować w dosłownie 5 minut! Szybko i bardzo
łatwo! Nie musisz być wirtuozem w kuchni.
Do tego są po prostu przepyszne i
miękkie z aromatem czosnku, szalotki i białego wina. Doskonałe na
romantyczna kolacje lub przystawkę do dania rybnego.
Składniki:
1 kg małży (omułek)
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
4-5 szalotek
5 sporych ząbków czosnku
300ml białego, wytrawnego wina
gałązka świeżego tymianku lub
macierzanki
sól, czarny pieprz
pieprz czerwony ziarnisty
Sposób przygotowania:
Małże opłukać pod bieżącą wodą.
W dużym, szerokim
garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić
w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki,
doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać
białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod
przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą. Serwować od razu
na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej
bagietki.
Porada!
Małże
bardzo szybko tracą świeżość. Przy zakupie powinny pachnieć
wodą morską i być zamknięte . Otwarte omułki nie zawsze nadają
się do zjedzenia Przy dotknięciu lub lekkim stuknięciu muszą się
ściśle zamknąć, jeśli nie należy je wyrzucić! Wyrzucamy
również te muszle, które w czasie gotowania się nie otwierają –
mogą być nieświeże.
Czas przygotowania:
5'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Małże to super propozycja - dla mnie na każdą okazję. Zastanawiam się czemu ludzie tak sceptycznie do nich podchodzą... :/
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Odpowiednio przygotowane małże mogą posmakować każdemu.
OdpowiedzUsuńMałże wyglądają na zjadalne. Dobry sposób na romantyczną kolację.
OdpowiedzUsuń