środa, 6 lutego 2019

Małże w białym winie

Pomysł na walentynki!
 
Małże z tego przepisu możemy przygotować w dosłownie 5 minut! Szybko i bardzo łatwo! Nie musisz być wirtuozem w kuchni.
Do tego są po prostu przepyszne i miękkie z aromatem czosnku, szalotki i białego wina. Doskonałe na romantyczna kolacje lub przystawkę do dania rybnego.

 

Składniki:
1 kg małży (omułek)
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
4-5 szalotek
5 sporych ząbków czosnku
300ml białego, wytrawnego wina
gałązka świeżego tymianku lub macierzanki
sól, czarny pieprz
pieprz czerwony ziarnisty

Sposób przygotowania:
Małże opłukać pod bieżącą wodą.
W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą. Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki.

Porada!
Małże bardzo szybko tracą świeżość. Przy zakupie powinny pachnieć wodą morską i być zamknięte . Otwarte omułki nie zawsze nadają się do zjedzenia Przy dotknięciu lub lekkim stuknięciu muszą się ściśle zamknąć, jeśli nie należy je wyrzucić! Wyrzucamy również te muszle, które w czasie gotowania się nie otwierają – mogą być nieświeże.



Czas przygotowania: 5'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6


2 komentarze:

  1. Małże to super propozycja - dla mnie na każdą okazję. Zastanawiam się czemu ludzie tak sceptycznie do nich podchodzą... :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Odpowiednio przygotowane małże mogą posmakować każdemu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly