Kremowa, delikatna w smaku pasta na bazie
awokado i kremowego serka, przełamana aromatycznymi suszonymi
pomidorami. Doskonale sprawdzi się zarówno jako pasta do pieczywa
jak i dip do przekąsek.
Składniki:
1 duże dojrzałe
awokado
sól, czarny pieprz
1 łyżka soku z cytryny
5-6 kawałków suszonych pomidorów
150 g kremowego serka (np. mascarpone lub
Philadelphia)
kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory
pokroić w bardzo małą kosteczkę. Awokado przekroić na pół,
usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść go widelcem
i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem , wymieszać z suszonymi pomidorami i kremowym
serkiem. Podawać z chipsami tortilla, grzankami lub chlebem w
towarzystwie pikantnych kiełków rzodkiewki.
Czas przygotowania:
15'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 220
kcal / porcja
Ciekawa pozycja do jadłospisu.
OdpowiedzUsuń