poniedziałek, 14 stycznia 2019

Soja po bretońsku


Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu.




Składniki:
250g suchej soi
sól do gotowania
250 g boczku wędzonego
2-3 kiełbasy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru
3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku
sól, czarny pieprz, pieprz cayenne

Sposób wykonania:
Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją.
Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut.
Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.



Czas przygotowania: 30’+ 60’ gotowanie soi
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność: 440 kcal/porcja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly