Soja
ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem
może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i
łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
250g
suchej soi
sól
do gotowania
250
g boczku wędzonego
2-3
kiełbasy
1
duża cebula
2
ząbki czosnku
300ml
pomidorowego pelatti lub domowego przecieru
3
kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego
majeranku
sól,
czarny pieprz, pieprz cayenne
Sposób
wykonania:
Soję
namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy
czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż
ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
Boczek
pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z
odsączoną soją.
Na
wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę
oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w
cienkie plasterki czosnek.
Wszystko
przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub
domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować przez około 15 minut.
Serwować
na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.
Czas
przygotowania: 30’+ 60’ gotowanie soi
Trudność: łatwe
Ilość
porcji: 6
Kaloryczność:
440 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz