Bardzo szybka,
lekka przystawka z podsmażonych z czosnkiem krewetek, z dodatkiem
słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej
fasolki.
Danie przygotujemy w 15 minut.
Składniki:
2
łyżki oliwy z oliwek
2-3
ząbki czosnku
½
papryczki chili
1
szalotka
400g
krewetek królewskich
250g
pomidorków koktajlowych
250g
fasolki zielonej lub żółtej
sól,
czarny pieprz
łyżka
masła
garść
świeżej bazylii
Sposób
przygotowania:
Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem
soli i łyżeczki cukru. Odcedzić.
Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć
jelito i opłukać.
Na dużej patelni
rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w
cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną
papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i
przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone
na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć
razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwować z podpieczoną bagietką.
Czas przygotowania:
15’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 360
kcal/porcja
Bardzo kolorowa aż chce się wiosnę już a najlepiej lato :)
OdpowiedzUsuń