piątek, 14 grudnia 2018

Śledzie sułtańskie

To danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne!




Składniki:
4-5 filetów śledziowych (około 400 g)
3 łyżki octu 10%
80 g rodzynek
2 cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 listki laurowe
2-4 ziela angielskie
świeżo zmielony czarny pieprz
pieprz cayenne do smaku
300 ml domowego przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w mleku przez około 1h. W tym czasie zmienić raz mleko. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić.
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku.
Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.



Czas przygotowania: 20' + namaczanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8
Kaloryczność: 340 kcal / porcja

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly