To danie łączy ze sobą wyrazisty smak
słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość
skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia
że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne!
Składniki:
4-5 filetów śledziowych (około 400 g)
3 łyżki octu 10%
80 g rodzynek
2 cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 listki laurowe
2-4 ziela angielskie
świeżo zmielony czarny pieprz
pieprz cayenne do smaku
300 ml domowego przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i
namoczyć w mleku przez około 1h. W tym czasie zmienić raz mleko.
Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Włożyć do miski zalać octem i
wymieszać. Odstawić.
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić
kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku.
Cebule obrać i pokroić w piórka,
zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane
pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony
czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od
zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2
minuty.
Ostudzić a następnie wymieszać z rybą.
Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki
się przegryzą.
Czas przygotowania: 20' + namaczanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8
Kaloryczność: 340 kcal / porcja
uwielbiam takiego śledzika
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić
OdpowiedzUsuń