Jeśli
lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód
z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie
że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne.
Gorąco polecam!
Składniki:
kruche
ciasto:
100
g mąki pszennej
poł
łyżeczki proszku do pieczenia
65
g masła
20
g drobnego cukru do wypieków
Masa
makowa:
200
g maku
1
jajko L
30
g masła
25
g drobnego cukru
55
g płynnego miodu
¼
szklanki rodzynek
¼
szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
¼
szklanki orzechów włoskich
200g
masy marcepanowej
Beza:
4
białka
szczypta
soli
200
g drobnego cukru do wypieków
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2/3
szklanki orzechów włoskich
Sposób
przygotowania:
Kruche
ciasto:
Wszystkie
składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników.
Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i
wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Masa
makowa:
Mak
gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody
i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.
Zmiksować
masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko
i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej
przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i
grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała
kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę
i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.
Masę
makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.
Beza:
W
misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie
sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej,
błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i
delikatnie wymieszać.
Na
masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.
Piec
w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch
bezy lekko popęka.
Czas
przygotowania: 60’ + 70’ pieczenie
Ilość
porcji:12
Trudność:
łatwe
Kaloryczność:
480 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz