Czas nastawić ciasto na piernik!
Prawdziwy,
tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego
marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!
Składniki:
500g
mąki
20
dag cukru
10
dag masła
15dag
miodu
1,5
łyżeczki sody
2
jajka
szczypta
soli
30g
przyprawy do piernika
80g
orzechów
25
dag masy marcepanowej
słoik
gęstych powideł śliwkowych
cukier
puder do posypania
Sposób
przygotowania:
Do
garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do
wrzenia i wyłączamy. Studzimy.
Cały
czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę
przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy
ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy
lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa.
Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy
w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego
patyczka”). Studzimy.
Ciasto
przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną
masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi
powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem
pudrem.
Ciasto
najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.
Rada:
jeśli powidła są rzadkie i lejące trzeba je zredukować na małym
ogniu, cały czas mieszając do pożądanej konsystencji.
Kuchnia staropolska to jest to
OdpowiedzUsuń