Jesienne
ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych,
chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej
ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta
marchewkowego ale jeszcze lepsze :)
Składniki:
(na
blachę 25cm x 25cm)
2
szklanki mąki pszennej tortowej
1
szklanka cukru
3
łyżki zmielonego przyprawy korzennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta
soli
400
g puree z dyni
4
jajka
200ml
oleju słonecznikowego
1
szklanka rodzynek
1/2
szklanki orzechów laskowych
polewa:
2
tabliczki białej czekolady
50g
masła
70g
suszonej żurawiny
Sposób
przygotowania:
Około
650g dyni obranej ze skórki (część wody odparuje; potrzepujemy
400g gotowego puree), kroimy w mniejsze kawałki i owijamy w folię
aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z
sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko.
Sypkie
składniki ciasta przesiewamy.
W
misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy
stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do
połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki i całe
orzechy laskowe. Mieszamy do połączenia.
Formę
o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
ciasto.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 50-55 minut do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić.
Polewa:
W kąpieli wodnej roztopić pokruszona czekoladę z masłem.
Wymieszać do połączenia składników. Rozprowadzić na wierzchu
ciasta. Posypać suszona żurawiną.
Czas
przygotowania: 20' + pieczenie 50'
Trudność:
łatwe
Kaloryczność:
420 kcal / porcja
a można zamiast oleju słonecznikowego dodać olej rzepakowy ?
OdpowiedzUsuńmożna :)
OdpowiedzUsuń