wtorek, 20 listopada 2018

Soja z tofu w pomidorach

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który świetnie komponuje się z delikatnym tofu oraz słodkawymi, świeżymi pomidorami i aromatycznym tymiankiem. Danie jest syczące i bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako ciepła przystawka lub danie główne.

 

Składniki:
250g suchej soi
sól do gotowania
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
250-300 g pomidorów (najlepiej lima)
200g tofu naturalnego
dwie gałązki świeżego tymianku
sól, czarny pieprz, pieprz cayenne

Sposób wykonania:
Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórki i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów i przesmażamy pokrojone w kostkę tofu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy przygotowane wcześniej pomidory i przesmażamy aż zmiękną i puszczą sok. Dodajemy całą gałązkę tymianku i redukujemy pomidory do pożądanej konsystencji. Dodajemy ugotowana soja i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cayenne. Serwujemy na ciepło jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub jako samodzielne danie.



Czas przygotowania: 15’+ 60’ gotowanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 390 kcal/porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly