Soja
ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który świetnie
komponuje się z delikatnym tofu oraz słodkawymi, świeżymi
pomidorami i aromatycznym tymiankiem. Danie jest syczące i bardzo
łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako ciepła
przystawka lub danie główne.
Składniki:
250g
suchej soi
sól
do gotowania
2
łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
250-300
g pomidorów (najlepiej lima)
200g
tofu naturalnego
dwie
gałązki świeżego tymianku
sól,
czarny pieprz, pieprz cayenne
Sposób
wykonania:
Soję
namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy
czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż
ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
Pomidory
nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórki i kroimy
w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych
pomidorów i przesmażamy pokrojone w kostkę tofu. Gdy lekko się
zezłoci dodajemy przygotowane wcześniej pomidory i przesmażamy aż
zmiękną i puszczą sok. Dodajemy całą gałązkę tymianku i
redukujemy pomidory do pożądanej konsystencji. Dodajemy ugotowana
soja i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem
oraz cayenne. Serwujemy na ciepło jako dodatek do dań mięsnych i
rybnych lub jako samodzielne danie.
Czas przygotowania: 15’+ 60’
gotowanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 390 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz