Jeśli
lubicie hummus koniecznie musicie wypróbować jesienną wersję z
dodatkiem puree z pieczonej dyni, która dodaje paście lekko
słodkawego smaku.
1
szklanka suchej ciecierzycy
łyżeczką
sody oczyszczonej
1/2
szklanki pasty sezamowej (tahini)
1-2
ząbek czosnku
sok
z ½ cytryny lub limonki
szklanka
purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo)
3-4
łyżki oliwy z oliwek
¼
szklanki zimnej wody
sól,
czarny pieprz
kumin
Sposób
wykonania:
Ciecierzycę
moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy
ziarna świeżą wodą w której gotujemy ciecierzycę do miękkości
z dodatkiem łyżeczki sody (bez soli). Ciecierzyca jest dobra kiedy
nie rozpada się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się
rozgnieść.
Ugotowaną
ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową,
czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree
z dyni. Zblendować na gładką masę.
Doprawić
do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem.
Puree
z dyni:
Dynię
(u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą
owinąć dokładnie folia aluminiową i upiec w piekarniku w 200
stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie
dynię wyciągnąć z foli, oddzielić łyżką miąższ od skórki i
zblendowac na gładko.
Dyni
Hokkaido ma mniejsza zawartość wody dzięki czemu puree jest
bardziej zwarte niż z innych odmian dyni.
Czas
przygotowania: 70'
Trudność:
łatwe
Ilość
porcji: 3-4
małe słoiczki
Szkoda, że nie widziałam tego przepisu wcześniej, gdy trwał sezon na dynie, ale zapisuję i w przyszłym roku przygotuję to danie. Ewentualnie zrobię inne puree.
OdpowiedzUsuńDynię można jeszcze znależć w sprzedaży. To jeden z moich ulubionych dyniowych przepisów Naprawdę zachęcam do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń