środa, 14 listopada 2018

Hummus z pieczoną dynią

Jeśli lubicie hummus koniecznie musicie wypróbować jesienną wersję z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która dodaje paście lekko słodkawego smaku.

 

Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
łyżeczką sody oczyszczonej
1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini)
1-2 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny lub limonki
szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki zimnej wody
sól, czarny pieprz
kumin

Sposób wykonania:
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą wodą w której gotujemy ciecierzycę do miękkości z dodatkiem łyżeczki sody (bez soli). Ciecierzyca jest dobra kiedy nie rozpada się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się rozgnieść.
Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem.

Puree z dyni:
Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą owinąć dokładnie folia aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie dynię wyciągnąć z foli, oddzielić łyżką miąższ od skórki i zblendowac na gładko.
Dyni Hokkaido ma mniejsza zawartość wody dzięki czemu puree jest bardziej zwarte niż z innych odmian dyni.



Czas przygotowania: 70'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 3-4 małe słoiczki


2 komentarze:

  1. Szkoda, że nie widziałam tego przepisu wcześniej, gdy trwał sezon na dynie, ale zapisuję i w przyszłym roku przygotuję to danie. Ewentualnie zrobię inne puree.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynię można jeszcze znależć w sprzedaży. To jeden z moich ulubionych dyniowych przepisów Naprawdę zachęcam do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly