Wyrazisty smak wątróbki doskonale
komponuje się z lekko słodkawym jabłkiem i dynią, które świetnie
łagodzą jej smak. Serwowana na chrupiącej grzance jest pyszną,
tanią i łatwą w przygotowaniu przystawką, która zachwyca nie
tylko smakiem ale też wyglądem. Gorąco polecam, taką nową
odsłonę tradycyjnego dania, która z pewnością posmakuje również
tym, którzy nie są miłośnikami wątróbki.
Składniki:
500g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
oliwa do smażenia
½ jabłka
250-300g miąższu
dyni (polecam hokkaido)
sól, czarny pieprz, cayenne
do podania:
bagietka
Sposób przygotowania:
Dynie i jabłko
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebule siekamy w piórka.
Wątróbkę myjemy, odcinamy błonki i siekamy w kostkę.
Na dużej patelni
rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy
przygotowaną wcześniej dynię i smażymy aż nieco zmięknie (około
5-7 minut), a następnie dodajemy jabłko. Po około 2-3 minutach
dokładamy wątróbkę. Przesmażamy razem aż wątróbka zmieni
kolor i przestanie być krwista. Doprawiamy do smaku solą, świeżo
mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne.
Serwujemy na ciepło toastowanej
bagietce.
Czas przygotowania:
25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 440
kcal / porcja
Dynia z wątróbką? Świetne połączenie! Miałam okazję w tym roku robić taki mix i wyszło mega dobrze! :)
OdpowiedzUsuń