wtorek, 6 listopada 2018

Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach

Wyrazisty smak wątróbki doskonale komponuje się z lekko słodkawym jabłkiem i dynią, które świetnie łagodzą jej smak. Serwowana na chrupiącej grzance jest pyszną, tanią i łatwą w przygotowaniu przystawką, która zachwyca nie tylko smakiem ale też wyglądem. Gorąco polecam, taką nową odsłonę tradycyjnego dania, która z pewnością posmakuje również tym, którzy nie są miłośnikami wątróbki.

 

Składniki:
500g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
oliwa do smażenia
½ jabłka
250-300g miąższu dyni (polecam hokkaido)
sól, czarny pieprz, cayenne

do podania:
bagietka

Sposób przygotowania:
Dynie i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebule siekamy w piórka. Wątróbkę myjemy, odcinamy błonki i siekamy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy przygotowaną wcześniej dynię i smażymy aż nieco zmięknie (około 5-7 minut), a następnie dodajemy jabłko. Po około 2-3 minutach dokładamy wątróbkę. Przesmażamy razem aż wątróbka zmieni kolor i przestanie być krwista. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne.
Serwujemy na ciepło toastowanej bagietce.



Czas przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 440 kcal / porcja

1 komentarz:

  1. Dynia z wątróbką? Świetne połączenie! Miałam okazję w tym roku robić taki mix i wyszło mega dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly