Przepyszna, aromatyczna zupa z świeżych
grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i
cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne
danie.
Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 biała cebula
300g leśnych
grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
sól, czarny pieprz
łyżka mąki pszennej
1 marchew
1l bulionu
warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów
150ml słodkiej
śmietanki 30%
do podanie:
makaron
grzanki
Sposób
wykonania:
W garnku
rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę. Dodajemy oczyszczone i pocięte na mniejsze kawałki
grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smażymy 3-5 minut a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki
marchewkę i oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion
lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym
ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej
zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupę serwujemy z
dodatkiem makaronu lub grzanek.
Czas przygotowania:
30'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 2-3
Kaloryczność: 380
kcal / porcja
Jutro taką przygotuję!
OdpowiedzUsuń