wtorek, 23 października 2018

Ciasto dyniowe z ananasem

To ciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak ciasto marchewkowe, więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni przepadają za dynią.

 
Składniki:
(na formę 23cmx23cm)
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do grzańca lub po 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka orzechów włoskich
pół szklanki posiekanego ananasa
1,5 szklanki startej dyni

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50ml śmietanki 30 %
płatki migdałów do posypania

Sposób wykonania:
Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno).
Sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia. 

 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly