To ciasto jest po
prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku
ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak
ciasto marchewkowe,
więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni
przepadają za dynią.
Składniki:
(na formę 23cmx23cm)
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do grzańca lub po
1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka orzechów włoskich
pół szklanki posiekanego ananasa
1,5 szklanki startej dyni
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50ml śmietanki 30
%
płatki migdałów do posypania
Sposób
wykonania:
Dynię obieramy,
ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ananasa obieramy i sikamy w małą
kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno).
Sypkie składniki:
mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i
przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i
dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do
połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W małym garnku
podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady.
Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną
polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Fantastyczne.... świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDelikatne ciasto.
OdpowiedzUsuń