Pierniczki
z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z
wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni
przed świętami.
Składniki:
115g masła
90g cukru
90g płynnego miodu
1 jajko
260g mąki pszennej
½ łyżeczki
(1g) sody oczyszczonej
1/2łyżki
kakao
25g przyprawy korzennej
szczypta
soli
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną,
sól.
W misie miksera
utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i
puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do
połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i
zmiksować do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez 1-2h.
Ciasto wyjąć na oprószoną mąką
pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać
dowolne kształty.
Piec przez 10 - 12 minut w zależności
od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC.
Wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz