wtorek, 18 grudnia 2018

Miodowy kuch z suszonymi śliwkami

Przepis na miodowy kuch znalazłam kilka lat temu i długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia.

 
Składniki:
4 jajka
pół łyżeczki soli
szklanka cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 szklanki mąki
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi
szklanka suszonych śliwek

polewa:
200g mlecznej czekolady
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potrzebujemy dwie szklanki. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z sola na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, żółtka, miód, mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly