Przepis
na miodowy kuch znalazłam kilka lat temu i długo widniał na mojej
liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój
gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest
bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi
śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego
Narodzenia.
Składniki:
4
jajka
pół
łyżeczki soli
szklanka
cukru
2
łyżki płynnego miodu
2
szklanki mąki
250g
masła
2
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka
sody
łyżeczka
przyprawy do piernika
2
łyżeczki cynamonu
2
szklanki startej marchwi
szklanka
suszonych śliwek
polewa:
200g
mlecznej czekolady
łyżka
masła
Sposób
przygotowania:
Marchew
obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potrzebujemy dwie
szklanki. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z sola na
sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier,
żółtka, miód, mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do
pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż
całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą
marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180
stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji. Smarujemy wierzch ciasta. Dowolnie
dekorujemy.
Bardzo ciekawy przepis i śliczne zdjęcia :-) Cieszę się, że tu trafiłam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńrandkixxx,video 69,
bzykrandka