Bardzo aromatyczna pieczona pierś z
kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu
winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach
lub świątecznym stole.
Składniki:
Duża pierś z indyka (około 800g)
150ml sosu teriyaki
2-3 łyżki miodu naturalnego
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka myjemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki,
miód, olej, ocet i rozmaryn dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy
w naczyniu żaroodpornym i macerujemy w marynacie przez kilka godzin
a najlepiej przez noc.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około
50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą.
Po wyciagnięciu z piekarnika mięso
pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie
kroimy.
Czas przygotowania: 10' + 60’ pieczenie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 5
Kaloryczność: 340 kcal / porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz