25
minut, kilka niewyszukanych składników i możemy wyczarować
pyszne, złożone danie. Nie wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej
ani angażowania czasu. Łączy w sobie smaki jesiennych warzyw:
dyni, szpinaku, botwiny oraz suszonych pomidorów i sera lazur.
Składniki:
500g
obranej dyni
350
g makaronu
2
ząbki czosnku
2
łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
6-8
kawałków suszonych pomidorów
200-250g
szpinaku
200-250g
liści botwinki
100
g sera lazur
Kiełki
rzodkiewki do posypania
Sposób
wykonania:
Pokrojoną
na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod
suszonych pomidorów aż zmięknie (ale nie będzie się
rozgotowana).
Makaron
ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.
Do
podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz
pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak
i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić do
smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem
cayenne. Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem
lazur i kiełkami rzodkiewki.
Czas
przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność:
460 kcal/porcja
lubię takie przepisy na szybkie, niewymagające zaangażowania dania, i w dodatku przepyszne, a to najważniejsze :)
OdpowiedzUsuń