Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie!
Zapraszam
na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników:
ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha!
Składniki:
ciasto:
1o0ml
ciepłej wody
90
ml ciepłego mleka
30
g drożdży
350g
przesianej mąki pszennej tortowej
szczypta
soli
łyżeczka
cukru
2
łyżki oliwy
dodatki:
gęsty
sos pomidorowy (najlepiej domowy)
150g
wędzonego boczku
2-3
ziemniaki
Ser
mozzarella
oregano
kiszone
ogórki lub sałatka szwedzka
rukola
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i
mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę,
sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy
ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej
miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60
minut.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w
osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Ciasto
dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej
średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem
pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy
oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez
10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem
ogórków kiszonych (lub szwedzkich).
Czas przygotowania: 20' + rośnięcie
ciasta 60‘
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 570 kcal / porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz