wtorek, 18 września 2018

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

W dobie wszechobecnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych aromatów, smak naturalnych produktów zaczyna być luksusem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Dzięki temu że przygotowujemy go sami nie tylko wiemy co jemy ale także możemy sami modyfikować przepis pod swój gust.

 

Składniki:
(na około 1,3l – wa zależności od użytej odmiany pomidorów)
2,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę lima)
4 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki nasion gorczycy (ewentualnie musztardy)
6 łyżeczek octu winnego
6-10 łyżeczek cukru
4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek

Sposób wykonania:
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek w plasterki – szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Pomidory myjemy i kroimy w mniejsze kawałki razem z gniazdem nasiennym i skórką. Dodajemy do podsmażonej cebuli razem z gorczycą, cukrem, octem, suszonym tymiankiem i łyżką soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż pomidory zmiękną i zredukują objętość o około ¼ (potrwa to co najmniej 2h).
Po tym czasie całość blendujemy na gładko i odsączamy skórki i nasiona przez sitko o drobnych oczkach. Przetarte pomidory gotujemy przez kolejne 1-1,5 h na bardzo małym ogniu raz po raz mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.



Czas przygotowania: 5h
Trudność: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly