W dobie wszechobecnych ulepszaczy,
konserwantów i sztucznych aromatów, smak naturalnych produktów
zaczyna być luksusem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na domowy
ketchup ze świeżych pomidorów. Dzięki temu że przygotowujemy go
sami nie tylko wiemy co jemy ale także możemy sami modyfikować
przepis pod swój gust.
Składniki:
(na
około 1,3l – wa zależności od użytej odmiany pomidorów)
2,2
kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę lima)
4
średnie cebule
2-3
ząbki czosnku
2-3
łyżeczki nasion gorczycy (ewentualnie musztardy)
6
łyżeczek octu winnego
6-10
łyżeczek cukru
4
łyżeczki oliwy z oliwek
sól,
czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
Sposób
wykonania:
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy
oliwę. Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek w plasterki –
szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Pomidory myjemy i kroimy w mniejsze
kawałki razem z gniazdem nasiennym i skórką. Dodajemy do
podsmażonej cebuli razem z gorczycą, cukrem, octem, suszonym
tymiankiem i łyżką soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz
mieszając aż pomidory zmiękną i zredukują objętość o około ¼
(potrwa to co najmniej 2h).
Po tym czasie całość blendujemy na
gładko i odsączamy skórki i nasiona przez sitko o drobnych
oczkach. Przetarte pomidory gotujemy przez kolejne 1-1,5 h na bardzo
małym ogniu raz po raz
mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do
smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą
papryką.
Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych
lub wysterylizowanych butelek. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku w
100 stopniach C przez 15 minut.
Czas przygotowania:
5h
Trudność: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz